Fansen gikk helt Bananas

Av: Adrian Steinbakk, Avisa Nordland:
FAUSKE: Fanklubben, som består av slektninger fra Fauske, Bodø, Lofoten og Nesna, er til stede på Banana Airlines sine konserter så ofte som de kan. Til konserten på Fagers fredag hadde de laget til splitter nye fanskjorter som de håpet på å få signert i løpet av natta, og de ankom utestedet tidlig for å sikre seg plasser ved langbordet rett forut for scenen. Gjengen bekrefter at de går bananas hver gang heltene fra Stokmarknes spiller.

– Vi startet kvelden med å høre gjennom alle sangene deres, forteller Jonas Stokland (20). Han er fanklubbens yngste medlem. Klubben var til stede med elleve medlemmer som alle har slektsbånd eller er inngift i slekta med familienavnet Solberg.

Dagen etterpå la de på vei i minibuss til ny konsert på Tomma utenfor Nesna, hvor slekta har sitt utspring.

LANDEPLAGER

Da Banana Airlines gikk på scenen for sitt første av to sett over midnatt, spratt både fanklubben og mange flere opp for å danse og lage liv foran scenen.

Partybandet slo igjennom i 1983 med en nyinnspilling av Per Asplins sang «En glad calypso om våren», og åpnet konserten med gjennombruddslåten. Videre fulgte sanger som «Pils», «Skipagurra Babylon» og joikelåta «Vadsø».

Bandet har beholdt samme besetning som fra 1980-tallet med unntak av ny bassist, og spilte dansbare rytmer og fengende refrenger som gikk rett hjem hos fauskeværinger i sommerstemning. Mange husker nok låtene fra sin yngre dager, mens de yngste i salen ikke var født da Banana Airlines først herjet landet med sine landeplager.

Kai Kiil og resten av musikerne har hentet inspirasjon både fra samenes Finnmark og latinomusikkens Sør-Amerika, og tekstene deres har skapt både kontrovers og jubel.

FULLT HUS

De ansatte på Fagers har hatt stort forhåndssalg av billetter og var spent på om alle som ville skulle få komme inn. Det ble akkurat plass til de over 200 som møtte opp, og Fagers kan notere seg at Banana Airlines er et sikkerstikk på et sted hvor det er vanskelig å forutse hvor mange som kommer. På Fauske er det gjerne enten stappfullt eller glissent.

– Fauskefolk må ofte sjekke om naboen skal dra før de bestemmer seg for å bli med, sier en ansatt på utestedet.

Kommentarer

kommentarer


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.